Deze week keek ik een programma op nederland 1 over het leven van 4-jarigen. Ze nemen in dit programma 4-jarige kinderen onder de loep en kijken hoe ze in bepaalde situaties reageren op elkaar en op hun omgeving. Wat een herkenning! Want zijn wij als volwassenen wel zo anders?;-)

 
Super leuk om te zien hoe kinderen met elkaar omgaan en hoe ze omgaan met onhandige situaties, boosheid, blijheid en hun omgeving. Het gaat met vallen en opstaan en met kleine, maar soms ook grote stapjes. Bijzonder hoe het loopt als volwassenen er even niet bij zijn en hoe hun onbevangenheid ze lastige, maar ook mooie dingen brengt.
 
Wees je bewust
Tijd om naar onze eigen ontwikkeling te kijken en te zien hoe we – net als die kids – met kleine, maar ook grote stappen bij het resultaat kunnen komen. Dit kan je in huis zoveel brengen! Geen trial en error meer waardoor je energie, tijd en geld verliest. Maar vol gas recht op je doel af, naar een uniek, inspirerend en persoonlijk huis.
4-Jarigen zijn nieuwsgierig, vindingrijk, bomvol energie en regelmatig eigenwijs. In hun omgeving moeten er factoren zijn die deze eigenschappen kunnen aanboren. Met regelmaat wisselen kinderdagverblijven en NSO’s hun opstellingen en aanbod in de opvangruimte. Het doel is kinderen uit te dagen in de vaak wat kleine ruimte, te prikkelen nieuwe dingen te bedenken en hun fantasie te gebruiken, te laten ontdekken en vooral laten groeien in hun ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen zich en in iedere levensfase op school hoort daar ook een andere omgeving bij. 
 
Kinderdagverblijven, peuterklasjes en kleutergroepen hebben bouwhoeken, poppenhoeken, huishoeken en zijn erg gericht op fantasiespelen. Het gaat om het ontwikkelen van hun ‘ik’ en het contact met klasgenootjes. Vanaf groep 3 wordt de klas echt anders en verdwijnen de speelhoeken meestal een beetje naar de achtergrond. Ook thuis gaat het zo….. Die babykamer verander je toch echt naar een toffe ruimte voor een peuter/kleuter en die tiener heeft ook een heel andere ruimte nodig dan een student.
 
Blijf jezelf inspireren
Gek eigenlijk dat we er, als we volwassen zijn, zo weinig mee doen. We richten ons huis in als we er komen wonen en vinden het vaak zonde geld uit te geven aan onze inrichting. ‘Het is wel prima zo’ of ‘het is nog helemaal niet versleten’ hoor ik dan ook vaak van klanten. Raar dat we ons, net als een kind na onze studietijd, doorontwikkelen, maar onze omgeving stil laten staan. Zó belangrijk als je omgeving is voor je gemoedstoestand, je gevoel, je creativiteit en welbevinden, zo weinig aandacht geven we dit.
 
In mijn vorige blog heb ik het er uitgebreid over gehad: spiegelen. Grappig en soms confronterend is dat de ‘grote mensen wereld’ heel vaak helemaal niet zoveel anders is dan de beleving en onderneming van 4 jarigen. Veel situaties zijn herkenbaar; ook in ons leven. De kinderen houden ons – hoe jong ze ook zijn – een spiegel voor. Zij spiegelen ons, maar ook volwassenen spiegelen elkaar.
 
Afleren
Als volwassene laten we ons toch veel vaker laten afleiden door wat anderen van ons vinden en van wat ‘standaard’ is. We leren af om onbevangen in het leven te staan en ons te laten inspireren.
 
Een voorbeeld uit het programma is het jongetje ‘Boss’ van 4.
Hij rende heerlijk in een prinsessenjurk rond, gewoon omdat hij het even leuk vond om prinses te zijn. Hij kreeg van een ander jongetje commentaar: ‘dat is voor meisjes hoor’, maar hij trok zich er niets van aan, haalde zijn schouders op en ging weer verder. Even kon hij iemand anders zijn door de kleren die hij aan had.
 
Toch zou het als je een volwassen man bent toch echt een beetje gek zijn, het past niet in de verwachting die we hebben ontwikkeld in de loop der jaren. Een man zal raar worden aangekeken als hij ineens in een prinsessenjurk op kantoor verschijnt omdat hij dat gewoon even leuk vindt… En toch is dat jammer, waarom iets niet doen als jij er gelukkig van wordt!?
 
De onbevangenheid die je hebt als kind is heel erg naar de achtergrond verdwenen als volwassene. Je hebt in al die jaren geleerd en weet dus dat bepaalde dingen niet handig zijn om te doen. Je roept met dingen die je doet een reactie op en mensen beoordelen en veroordelen je. Sta je niet zo stevig in je schoenen, dan laat je dat gebeuren en ga je je aanpassen om maar niet op te vallen. Heb je wat meer lef en zelfvertrouwen dan sta je voor de keuzes die je maakt, maar toch doen we dan uit gemak vaak wat je ergens anders ziet of wat een ander mooi vindt. Zó ontzettend zonde om te doen.
 
Make it happen!
Breng onbevangenheid terug in je huis en wees er niet bang voor. Durf emoties aan te gaan en voel waar jij gelukkig van wordt. Het brengt je altijd iets waardevols. Verandering van je omgeving en je huis is de start van jouw groei! Op een gegeven moment past je huis niet meer als een jas en daagt het je echt niet meer uit, laat het je inspireren en maak het net zo bijzonder als JIJ.
 
TO DO
  • Kijk met verwondering naar de wereld om je heen en kijk naar dingen alsof je ze nog niet eerder hebt gezien
  • Durf net als die onbevangen kids een grens over te gaan en laat je verrassen door wat er gebeurt.
  • Kinderen spreken de waarheid…. wees net zo eerlijk tegen jezelf als een kind in z’n jonge jaren tegen zijn omgeving is 
 
Waarom zou jij jezelf die ontdekkingstocht ontzeggen in de grote mensen wereld? Door onze omgeving prikkelend, vertrouwd, stimulerend en uitdagend te maken laat je jezelf groeien in wie je bent en word je gelukkiger. Dat wil jij toch ook!?
 
Laat jij me hieronder weten welk beetje kind je weer zou willen zijn?