De grootste uitdaging voor mij als interieurstylist, is het inrichten van een klein huis of appartement. Je wilt namelijk dat de ruimtes én functioneel én ook nog sfeervol zijn. Dat kan zeker, maar soms is het even puzzelen om de juiste vibe te creëren. Maar als het dan lukt, kan je ook fantastisch fijn wonen in je kleine huisje of appartement!

Om je alvast een beetje op weg te helpen, geef ik je in deze blog vijf handige tips die je zelf al vrij eenvoudig kunt toepassen.

Tip 1: kies voor lichte kleuren

Licht staat gelijk aan ruimte. Maak je dus gebruik van lichte, zachte kleuren voor je muren, plafonds en vloeren, dan zal je merken dat je kamer gelijk een stuk ruimtelijker aanvoelt. Wil je toch een fellere of donkere kleur toevoegen aan je kamer? Verf dan bijvoorbeeld een baan in de lengterichting in de gewenste kleur, kies voor gekleurde meubelen of breng kleur in je kamer door middel van accessoires. Die laatste is de makkelijkste en vaak ook voordeligste manier om kleur aan je kamer te geven.

Wanneer je je gordijnen ook in dezelfde kleur houdt als je muren, dan vormen ze één geheel met de kamer. Je raadt het al, ook dat zorgt voor een ruimtelijk gevoel.

Tip 2: maak scheidingen bij het inrichten van je huis

En dan bedoel ik niet letterlijk een muur plaatsen, maar juist meer visueel. Bijvoorbeeld met een roomdivider waar je doorheen kunt kijken. Je creëert dan ook gelijk wat opbergruimte in je kamer. Ook kan je een halfhoge kastenwand plaatsen of een glazen wand. Of maak een scheiding tussen twee functionele ruimtes met planten. Planten zorgen er ook nog eens voor dat je kamer fris en licht oogt. Een win-win situatie dus!

scheiding in je kamer

Tip 3: gebruik multifunctionele meubelstukken voor de inrichting van een klein huis

Wat in een klein huis of appartement echt niet mag ontbreken, zijn de multifunctionele meubelstukken. Wat mis je namelijk vaak in een klein huis? Juist, opbergruimte en zitplaatsen bij een feestje. Door gebruik te maken van meubels die je op meerdere manieren kunt gebruiken, kan je dat gemakkelijk oplossen. Daarbij kan je denken aan een hocker waar je spullen in kunt doen en die je als salontafel kunt gebruiken. Een eettafel met een uitschuifbaar blad. Of een vensterbank die je ook als raambank kunt gebruiken. Een paar mooie kussens op en je kunt er heerlijk zitten.

Tip 4: creëer diepte in je huis

Een gevoel van diepte en ruimtelijkheid in je huis kan je op meerdere manieren bereiken. Bijvoorbeeld door een spiegel op te hangen tegenover je raam. Hierdoor kan het licht door je kamer weerkaatsen wat voor een mooi effect zorgt. Sowieso zorgen spiegels voor een ruimtelijk gevoel. Ook kan je met zwevende meubels en planken werken. De planken zijn ideaal als opbergruimte, je hebt geen massieve kast in je kamer staan en je kan de vloer nog gewoon zien, wat een minder benauwend gevoel geeft. Aan de andere kant kan je ook met accessoires al een hoop bereiken. Combineer een neutrale kleur bank met gekleurde kussens of leg een vloerkleed weg in een andere structuur en kleur dan je vloer. Op die manier creëer je diepte in je kleine huis.

Kussens op de bank

Tip 5: benut elke hoekje en gaatje

De laatste tip die ik je mee wil geven, is dat je slim om moet gaan met het inrichten van je kleine huis. Zorg er voor dat je elke hoek optimaal benut. Maak hoekplanken om je boeken op weg te zetten. Plaats een zitzak of stoel in een verloren hoek. Met een leuke lamp erbij heb je gelijk een heerlijk hoekje waar je jezelf met een boek kunt nestelen. En kijk niet alleen naar de grond, maar ga ook de hoogte in. Er zijn genoeg winkels waar je zelf kasten kunt samenstellen, zodat je bijvoorbeeld ook een schuine wand optimaal kunt benutten. Zorg dan wel dat je een laddertje bij de hand hebt om spullen van de bovenste plank te halen!

Met deze tips kan je zelf al aan de slag met het inrichten van je kleine huis of appartement. Heb je toch nog meer tips of hulp nodig bij de inrichting? Dan help ik je daar uiteraard graag bij! Laat dan hieronder een berichtje achter!