Soms vragen mensen me weleens wat ik nou leuker vind om te doen: grote villa’s inrichten of juist de kleinere ruimtes zoals een studio? Wat ik dan zeg? Dat allebei de huizen hun eigen uitdagingen hebben. Als je een grote ruimte gaat inrichten, dan moet je uitkijken dat je niet te snel over de top gaat. En bij een studio heeft één ruimte meerdere functies. Hoe zorg je er dan voor dat je een sfeervol huis krijgt dat toch functioneel is?

Voor het inrichten van een studio heb ik onlangs wat bijzondere ideeën opgedaan. Ik vertel je ze graag!

Begin met de basis

Een studio is over het algemeen een kleine ruimte waarvan je elk hoekje en gaatje optimaal wilt benutten. En dan wil je tegelijkertijd natuurlijk ook dat de ruimte zo groot mogelijk lijkt. Dat kan door de basis zo licht mogelijk te houden. Kies dus voor lichte kleuren op je muren, plafonds, vloeren, kozijnen en deuren. Maar…. Het kan ook anders! Mijn bedrijf heet niet voor niks ‘TOET Wonen, eigenzinnig wonen’. En dat zie je dan ook terug in mijn ontwerpen. Eind vorig jaar heb ik een studio van 24 m2 ingericht voor een jongen die ‘anders, kleurrijk, ruimtelijk en gezellig’ wilde. Dus geen lichte kleuren, maar juist mooie grijstinten en een knalgele baan over de muur en het plafond. Natuurlijk zou de studio met wit ruimtelijker ogen, maar zeg nou zelf, het ziet er wel kleurrijk en gezellig uit toch?

Een kleurrijke, gezellige studio van 24 m2

Kies voor multifunctionele meubelen

Wanneer je meerdere functies in één ruimte hebt, dan is het handig om te kiezen voor meubelen die je multifunctioneel kunt gebruiken. De bekendste voorbeelden zijn de uitschuifbare eettafel en de bank die je tot bed kunt omtoveren. Maar je kunt ook een bed verwerken in je kastenwand die je kunt op- en uitklappen. Of een open boekenkast gebruiken als scheiding tussen je slaapkamer en woonkamer. Of een hoogslaper waaronder je nog veel spullen kwijt kunt. Ideaal voor het inrichten van een studio. Wat ook handig is, is om meubelen te kopen die gelijk als opbergruimte dienen. Zoals een bank met een bak onder de zitting of een bed met lades.

Ga de hoogte in

Zoals ik al zei, is het belangrijkste wanneer je een studio gaat inrichten, dat je elk hoekje en gaatje zo goed mogelijk benut. Kijk dan ook eens verder dan ooghoogte en ga de hoogte in! Boeken die je één keer per jaar leest, hoeven niet dichtbij te staan. Koop dan ook een kast die tot aan het plafond komt. Uiteraard met een opklaptrapje erbij. Of maak planken tot aan het plafond waar je spullen op kunt zetten.

Wat ook een bijzonder idee is, is om je slaapkamer hoog boven de grond te maken. Een soort van entresol, open verdieping waar je kunt slapen. Het voordeel is dat je onder je slaapkamer gewoon kunt wonen, zonder dat je ruimte inlevert. Oké, alleen voor een trapje naar je slaapkamer, maar als je slim bent, kies je dan ook voor een inklaptrapje die je overdag makkelijk kunt opbergen.

Maak je slaapkamer hoog boven de grond!

Maak je slaapkamer hoog boven de grond!

Creëer zachte scheidingen

Als je slaapt, woont en kookt in één ruimte, dan snap ik dat je toch op de één of andere manier daar een scheiding in wilt aanbrengen. Schuifwanden zijn heel praktisch, maar tegelijkertijd ook log. Het voordeel is wel dat je bijvoorbeeld je slaapkamer gescheiden houdt van de rest. Ook wel zo fijn als je een feestje geeft. Je kan ook een mooi gordijn ophangen, zodat het al wat luchtiger wordt. Of hoge planten. Dan heb je ook gelijk kleur in je huis.

Je kan ook met kleur spelen om op die manier een scheiding te creëren wanneer je je studio gaat inrichten. Gebruik een andere kleur vloer in de keuken of verf een brede baan over de muren en vloer.

Klaar om je eigen studio in te richten?

Dit zijn zomaar een paar ideeën die ik heb voor het inrichten van een studio. Heb je zelf nog bijzondere ideeën? Of wil je samen bekijken hoe wij jouw studio kunnen omtoveren tot een echt thuis? Ik denk graag met je mee! Laat hier een berichtje achter.