Kijkend naar een partijtje, dat m’n zoontje doet op het voetbalveldje bij ons achter, bedenk ik ineens een treffende gelijkenis met 80% van de huizen in Nederland. Meerdere keren in een wedstrijd heeft een speler kansen en doet een poging te scoren…. meestal leidt een aanvalsactie tot niets of tot een misser. In voetbal, en nog veel meer sporten, is de aanval of het uiteindelijke schot niet raak en begin je weer opnieuw.

Gelden die missers ook bij jou in huis? Doe jij met regelmaat een poging een tof item te scoren dat jouw huis een thuis maakt of juist eigenzinnigheid, maar mislukt het en kom je maar niet bij het doel dat je hebt?

Kom erachter hoe je het een schot in de roos kunt laten zijn… Ik geef je een kijkje achter de schermen, zodat je zelf aan de slag kunt en een plan kunt maken voor jouw interieurBOOST.

Wat ik vaak hoor van klanten

Heel veel klanten van mij hoor ik eigenlijk precies hetzelfde zeggen. Ze willen verandering in hun bestaande huis of gaan verhuizen en willen het daar eindelijk echt anders, maar zijn nog een beetje bang te rigoureus aan de slag te gaan. Ze doen aankopen als ze in een woonwinkel gaan kijken. Denken: ‘dat is leuk dat neem ik mee’! Of ‘dat is een mooie aanbieding, daar moet ik nu gebruik van maken’! Het zijn items die iets vervangen of juist een aanvulling zijn op wat ze al in huis hebben. De hoop is dat het toevoegt of verandert waar ze naar op zoek zijn, maar ze schieten mis.

Eye opener

Voor mij was de conclusie van onderstaand onderzoek een echte eye opener en bevestiging dat het werken met een doel en een plan voor je huis energie, tijd en veel geld bespaart.

Een neuromarketing studie, uitgevoerd werd in 2010 door Henrik Hagtvedt (Boston College) en Vanessa Patrick (University of Houston), wijst uit dat consumenten miskopen niet terugbrengen. Het duo volgde 125 consumenten drie jaar lang in aankopen van schoenen, halskettingen en meubilair(accessoires).

En wat bleek!? “Consumenten die dure dingen kopen die niet in hun huis of klerenkast passen, hebben de onbedwingbare neiging meer te kopen”. In plaats van het terugbrengen van de aankopen, kopen ze juist meer producten die hun “miskoop” compenseren. Heel fijn voor de retailers, want het totale bedrag dat ze dan uitgaven voor die goedmaak-aankopen is veelal hoger dan die van de miskoop. Super zonde natuurlijk van je portemonnee en van je huis dat nog steeds niet is wat je wilt!

We hebben allemaal 1 onderliggende wens

Uiteindelijk heeft iedereen die een aankoop doet voor zijn of haar woonkamer, slaapkamer, tuin etc. heeft één onderliggende wens:

Het zorgen voor een leefomgeving die beter bij je past en nog meer uitstraalt waar jij je prettig bij voelt

Je hebt de overtuiging dat de aankoop die je doet iets toevoegt en dat het beter is dan zonder die aankoop. Bij thuiskomst valt het tegen, voegt het niets toe of doet het juist af aan je interieur. Vaak blijkt ook na een paar weken dat die lekkere bank die er zo tof uit zag helemaal niet lekker zit en die kleur toch ook net niet is wat je bedoelde.

Helaas is, net als tijdens een wedstrijd, de aankoop van een item voor je huis een schot dat 9 van de 10 keer niet zorgt voor het doelpunt dat je voor ogen hebt. Het wekt frustratie op, omdat je het niet voor elkaar krijgt de omgeving te creëeren waar je zo graag in zou wonen, je baalt ervan. Je bent tijd kwijt geweest in die woonwinkel, een hoop energie verloren tijdens het shoppen maar ook na afloop omdat je moet constateren dat het niet de juiste keuze is geweest en bovenop alles ook nog super zonde van je geld!

Stop met doelloos schieten en ga recht op je doel af

De klanten die ik mag helpen hebben soms gewoonweg geen tijd om zelf een gedegen plan te maken en mooie items uit te zoeken, maar veel klanten hebben zelf al een hoop geprobeerd om een fijnere leefomgeving met lef, kleur en hun eigenheid, maar krijgen het gewoonweg niet voor elkaar. Meestal komt dit doordat er helemaal geen plan is voordat ze beginnen met verandering.

Verandering is super tof, maar als je van tevoren niet weet wat je einddoel is, dan schiet je mis. Ook heb je een heleboel geld uitgegeven aan dingen die nergens toe leiden…
 
Dit kun je voorkomen door een helder einddoel voor ogen te hebben. Hiervoor moet je weten wat je stoort in huis, wat je anders zou willen, wat je juist fijn vindt. Als je je doelen voor ogen hebt kun je aan de gang met het plan voor jouw interieurBOOST.
Het scheelt tijd en energie als omdat je weet wat je nodig hebt en wat past, dus je hoeft niet weekenden achter elkaar langs woonboulevards in de schaarse tijd die je hebt. En natuurlijk voorkom je die miskopen en houdt geld over om die toffe items te kopen die echt passen en van meerwaarde zijn voor jou.
 
 
Volg deze 7 stappen zoals ik doorloop met mijn klanten en zorg voor een huis dat past als een jas!
 
1. VisualiseerMoodboard by TOET wonen en Thuislab www.toetwonen.nl
Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het fijnst vind ik het werken om een stuk A3 karton of foambord en een aantal tijdschriften te gebruiken of een collage te maken in een app of op de computer. Je kunt dan na afloop het moodboard afdrukken en van een afstand bekijken. Door dit overzicht van beelden kun je rode lijnen gaan ontdekken. Het is ook mogelijk een Pinterest bord aan te maken, maar zorg ervoor dat je dan ook het overzicht krijgt. Vorm een beeld voor jezelf met dingen waar je heel blij van wordt en een goed gevoel bij krijgt (dit hoeven niet alleen afbeeldingen te zijn van interieur(accessoires)).
 
Laat de beslissing van beelden die je uitkiest niet over aan het rationele deel van je brein. 95% Van de beslissingen neem je met je onderbewuste, je instinct. Deze beslissingen maak je vanuit het diepst van jezelf, komen uit je tenen en passen bij jou. Als je er langer over na gaat denken kun je vast bezwaren opnoemen waardoor je die afbeelding juist niet zou moeten kiezen of je wordt bang voor verandering. Vertrouw op jezelf en kies met gevoel.
 
2. Stel jezelf vragen
Nu je een beeld hebt gevormd van sferen, afbeeldingen en items waar je blij van wordt kun je gaan kijken wat het zegt. Wat valt op? Zie je bijvoorbeeld veel kleur in de dingen die je hebt gekozen of is er een thema dat eruit naar voren komt. Wat is er anders op je moodboard dan op dit moment in je huis? Komt eruit naar voren dat het tijd is om het roer om te gooien of blijf je kiezen voor dezelfde sferen als je nu in huis hebt. 
 
3. Kleur je leven!
Na het analyseren van het sfeerbeeld dat je hebt gemaakt kun je kijken bij welke kleuren je je fijn voelt. Deins ook hier niet voor terug door al van tevoren te gaan denken: ‘ik vind blauw een heel mooie kleur, maar een hele muur met blauw dat wil ik niet’! Zet jezelf niet vast, maar zorg voor een open mindset. Kijk naar het moodboard. Komt hier al iets uit naar voren? Wil je kleur nog verder uitdiepen, ga ook dit visualiseren, maar dan helemaal gefocust op kleur.
 
Dat je nu andere kleuren kiest dan een aantal jaar of soms maar een jaar geleden is ook heel normaal. Jij verandert en daarbij horen ook andere kleuren. (Ik zal later een keer ingaan op de psychologie achter kleur). Zet 3 of 4 kleuren op een rij die het op dit moment helemaal voor jou zijn. Later kun je nog bepalen wat je er precies mee gaat doen.
 
4. Van welke materialen wordt je blij?
Als je hout zou moeten kiezen, is het dan onbewerkt hout, teak, underlayment etc. of is het misschien zo dat je liefst zo min mogelijk natuurlijk materiaal in huis wilt hebben. Als je aan vloeren denkt (zonder vast bezwaren te bedenken) wat zou dan je voorkeur hebben en welke kleur vindt je mooi. Als je de materialen die je aanspreken op een rijtje hebt gezet kun je gaan kijken welke je waarvoor zou willen of kunnen gebruiken.
Houd je van eiken dan zou je kunnen kiezen voor een eiken vloer, maar vind je daarnaast strakke gietvloeren ook tof, zou je natuurlijk ook als basis voor een gietvloer kunnen gaan met bijv een gave eiken of ander soort houten tafel. Zorg dat je helder hebt welke vloer je het allermooist vindt en hoe jouw ideale interieur eruit zou zien. Strak, landelijk, eigenzinnig, warm, kleurrijk, gedurfd, eclectisch etc…
 
meubeloverzicht by TOET wonen en ThuisLAB www.toetwonen.nl5. Kiezen meubels en accessoires
Na voorgaande stappen is er al een heleboel veel helderder geworden. Nu je weet welke basis je huis nodig heeft om aan je wensen te voldoen. Je weet van welke kleuren je houdt. Als je meubels uit gaat kiezen, kies dan ook de items waarvan je meteen denkt ‘wauw!’. Ga ook eens kijken bij wat duurdere design winkels. Niet alle items zijn mega duur, maar kunnen wel net dat extra’s geven waar je naar op zoek bent. Bovendien heb ik echt de ervaring de afgelopen jaren dat bij zitmeubilair goedkoop vaak duurkoop is.
 
Weet je van jezelf dat je over 5 jaar zeker weer toe bent aan een flinke verandering is er natuurlijk niets mis mee om die leuke bank aan te schaffen van een paar honderd euro, maar als je gaat voor een langduriger en duurzamer plaatje, kies dan voor mooi merken. Ik heb veel favoriete merken, hier een paar om een indruk te geven met wat ik bedoel met duurzaam: Mater, Wout, Hay, Muuto, Design on Stock, Pode, B&B Italia, Artifort, Vitra etc…
 
6. Kiezen verlichting
Dit is bij 90% van de huizen waar ik kom een ondergeschoven kindje.
Wees je bewust van 4 soorten verlichting in huis:
  • basisverlichting, dit is verlichting die de ruimte van bovenaf voldoende licht geeft en geen schaduwen vormt. Houdt hier wel rekening dat sfeer ook ontstaat door contrasten in verlichting
  • 'light forest' van Ontwerpduofunctionele verlichting, wat wil je gaan doen in de ruimte? Bijvoorbeeld, lezen, werken, relaxen, tv-kijken etc. Werk je bijvoorbeeld veel aan tafel, maar wil je er ook zitten met vrienden tijdens een gezellig etentje, zorg dan voor een dimmer. Zit je veel op de bank te lezen en is hier leesverlichting nodig
  • accentverlichting, er zijn delen waar je misschien juist een accent wilt geven. Dat toffe schilderij dat je zelf hebt gemaakt kun je uitlichten of heb je bijv. een hele lange gang met aan 1 kant een lange muur zonder deuren is het wellicht tof er gave accentverlichting op te hangen zodat je de muur breekt
  • decoratieve/sfeerverlichting, als laatst natuurlijk erg belangrijk sfeer in huis. Hoewel je al heel ver komt met sfeer door de vorige soorten licht kan dit net dat extra’s geven om het spannend te maken. Het gaat hierbij niet per sé om het licht, maar ook heel belangrijk de uitstraling van het armatuur zelf. 
7. Aan de slag
Je hebt nu helder welke richting je op wilt en je weet waar je staat. Nu kun je gaan kijken of de wensen die je hebt opgeschreven haalbaar zijn of dat je hier en daar nog een beetje moet schaven. Maak keuzes en doe dingen vooral met je gevoel. Schilder die muur bijv. lekker in die toffe kleur blauw die iedere keer weer bij je naar boven komt of gebruik geel op grotere vlakken, gewoon omdat je daar altijd zo vrolijk van wordt.
Denk steeds vanuit je idealen en weeg af wat belangrijk voor je is. Wil je erg graag een hoekbank omdat je iedere avond lekker op de bank wilt liggen of leven jullie aan de eettafel en wil je lekkere eetkamerstoelen met leuningen. Wijk daarin dan niet af, maar pas ze in in de sfeer die jouw huis moet krijgen.
 
 
Je kunt nu recht op jouw doel af en zorg voor dat toffe huis met durf, kleur en vooral eigenzinnigheid. Wees niet bang, maar ga ervoor. Durf de verandering toe te laten en maak juiste keuzes als je een aanvalsactie inzet. Investeer in super mooie items. Doordat je precies weet wat je doel is kun je best even langer wachten en sparen tot je dat ultieme meubel of item eindelijk kunt toevoegen. Ik weet zeker dat je huis dan een thuis wordt en je volledig raak schiet!
 
Weet jij al hoe je gaat scoren?
 

Ontvang het 7 stappenplan als e-book en zorg voor een interieurBOOST waarin JIJ het belangrijkst bent!