Wat heb ik lang last gehad van die hooggevoeligheid waarmee ik nou eenmaal ben geboren, maar het zit je alleen maar in de weg als je niet luistert naar wat je gevoel zegt! Sinds ik keuzes heb gemaakt en blijf maken heb ik uiteindelijk gezorgd dat de 3 belangrijkste pijlers, of naja volgens mij eigenlijk 4, in het leven: wij, werk, wonen en rust in balans kwamen.

Wat het mij opleverde? Blijheid, positiviteit, geluk, rust en nieuwe lieve mensen om mij heen (en helaas moet je dan ook wel eens afscheid nemen). Het klinkt cliché maar (bijna) alles in het leven is een keus. Sta op en creëer jouw ideale leven!

Balans
Het is bewezen dat deze 4 dingen in balans moeten zijn om je fijn te voelen en het beste uit jezelf te halen. Onrust in deze pijlers wordt gezien als basis en begin van een burn-out.
 • werk; Doe waar je gelukkig van wordt en waar je niet totaal uitgeblust van thuiskomt. Natuurlijk hebben we allemaal weleens een rotdag, maar over het algemeen moet het je prikkelen en blij maken.
 • wij; Zorg voor mensen om je heen die je positiviteit geven en waar je energie van krijgt. Dit betekent ook dat je soms afscheid moet nemen van dingen en mensen om je heen die jou niets meer brengen en alleen maar energie kosten. 
 • wonen/omgeving; (en deze vergeten heel veel mensen of zien het belang er niet van in) Om na je werk of tussen het zorgen voor de kinderen tot rust te komen, je op te laden en te sprankelen is het heel belangrijk dat je huis in balans is. Dat je geprikkeld wordt het beste uit jezelf te halen, tot rust kunt komen, kunt sprankelen en je persoonlijk te kunnen ontwikkelen.
 • rust; (wordt niet altijd apart genoemd) als ik niet de hoeveelheid slaap krijg die voor mij de juiste is ben ik niet te genieten. Mijn ‘wij’ heeft er last van, op mijn ‘werk’ ben ik minder productief en zeker creatief en het wordt een chaos in mijn hoofd waardoor ‘wonen’ ook een chaos wordt. Wat mij betreft is dit nog bijna de allerbelangrijkste, als deze wankelt hebben de andere 3 er meteen last van.
 
Als 1 van deze pijlers wankelt is voel je je niet fijn, maar als er 2 of 3 omvallen en je blijft doorleven zoals je gewend was en zoals anderen misschien van je verwachten, ben je nog lang niet jarig!
 
En dát is nou net wat ik anders ben gaan doen. Ik ben vanuit mijn gevoel gaan leven en heb keuzes gemaakt die voor mij en mijn gezin goed voelen. Ik heb een omgeving om me heen gevormd waarin ik kan zijn wie ik ben, waarin mijn energie kan stromen, waarin ik me persoonlijk kan ontwikkelen, blij kan zijn, kan genieten van iedere dag en waar positiviteit om me heen heel belangrijk is geworden. Het is echt zo:

‘Je leven is een feestje, alleen je moet zelf de slingers ophangen!’

  
Laat je niets overkomen
De afgelopen tijd heb ik heel erg gelet op de balans. Doodongelukkig wordt ik als ik de prikkels niet van tevoren een beetje stuur. Ik weet nu waar ik rekening mee moet houden en hoe ik kan zorgen dat het niet uit evenwicht raakt. Daarom heb ik ervoor gekozen vanaf juni niet zoveel meer te delen op social media. Focus op balans, rust en de lieve mensen om mij heen was het meest belangrijk en de buitenwereld werd dat toen even minder.
 
De verbouwing kwam en de kinderen kregen vrij. Ik plande alles vooruit, zorgde dat spullen op tijd aanwezig waren als mensen kwamen helpen en ik regelde vooral goed en van tevoren dat Guus en Fiep opgevangen werden als ik aan de klus moest.

En wat helpt het als je je niets laat overkomen, maar iedere dag dat je bezig bent 6 stappen vooruit denkt. Je voorkomt stress in jezelf, maar behoudt hiermee ook rust voor je gezin. De laatste weken (in de zomervakantie, waarin de kinderen iedere dag thuis waren) schilderde ik minstens 5 dagen in de week en was door de week onze lieve vaste oppas Lisa er. Op zaterdag kwam mijn moeder ’s middags de kinderen halen en konden wij in sneltreinvaart verder. Want eerlijk is eerlijk; met kinderen om je heen schiet je gewoon niet op. Sta je net met de kwast in de hand is er 1 gevallen, moet er geplast worden en willen ze helpen bij iets wat echt niet kan….

 
En toch gebeurt het..
Er gebeuren dingen die je niet had voorzien… Dingen die niet zo wilden tijdens onze verbouwing of toch meer tijd namen dan we hadden gehoopt. Het elektra moest toch helemaal worden vervangen en daarmee dus alle plafonds eruit, opnieuw erin en alles sausen. Ik riep steeds heel enthousiast, ach we doen gewoon alles wit het gaat er toch weer een keer uit…maar ik ben Esther niet als ik niet toch allemaal ingevingen kreeg wat kleur betreft;-) Ondertussen ging het al maanden niet goed met mijn opa en was ik veel bij hem en mijn oma. De band die ik met mijn opa en oma heb is bijzonder….en uiteindelijk waren en zijn de lieve mensen om mij heen belangrijker dan schrijven van toffe blogs of het ontwerpen van een prachtige inrichting. Het ging steeds slechter en steeds vaker was ik uren bij ze. De grote hobby was fietsen, maar ook dat ging niet meer. Ik maakte nog mooie fietstochten op een duofiets en maakte er tussen alle ellende af en toe een fietsfeestje van… Tot 2 weken geleden mijn opa uiteindelijk overleed….. Ik heb een prachtige tijd gehad en ben blij dat ik keuzes heb leren maken. Er was meer contact en liefde dan ooit. Toch gaat het niet in je koude kleren zitten. Verliezen en loslaten is gewoon moeilijk en niet leuk.
 
Hang de slingers op
De kunst is na zo’n tijd van verbouwen, minder balans en verlies weer op te staan en de energie te pakken om te doen waar je blij van wordt. Ik ga het doen, vanaf vandaag. Ik begin weer met schrijven, deel de een paar foto’s van mijn woonkamer (die inmiddels alweer veel meer ‘af’ is;-)) en ga verder met het ontwikkelen van mijn oline programma, zodat ik jou de interieurontwerper kan laten zijn. Ik ga zorgen voor alle tools zodat ik 100% zeker weet dat jij je eigen huis passend kunt maken, net zo bijzonder als JIJ!
 
Ga met deze 7 tools aan de slag en hang de slingers op in jouw huis! 
 1. CREËER BALANS – door het gebruik van verschillende texturen. Je ziet het op dit moment heel veel, een mix van velours/fluweel, prachtige diepe kleuren op de muren en in de kussens, combinatie met steen, marmer en messing en heerlijke vloerkleden. Misschien houdt jij juist van strak. Gietvloer, leren bank….vergeet dan niet dit te compenseren met bijv. natuurlijke materialen of mooie texturen voor warmte.
 2. MAAK JE HUIS 1 GEHEEL – Verbindt alles in de ruimte met elkaar door de juiste tafeltjes, kleden en accessoires toe te voegen. Let op kleur, textuur, eigenheid. 
 3. COMBINEER OUD MET NIEUW – Een paar toffe items is tof en zeker een aanvulling, maar overdrijf niet. De energie van veel oude dingen bij elkaar kan naar aanvoelen en brengen negatieve energie in huis.
 4. RUIM OP – Haal alle accessoires weg en zet een aantal dingen terug om de sfeer te brengen die goed voelt. Gooi veel weg en vul zonodig aan met nieuw, dan gaat de energie weer stromen.
 5. GA STRUINEN OP PINTEREST – Pin afbeeldingen waarbij je gevoel je zegt dat je het mooi vindt. Denk er verder niet over na. Je eerste ingeving is de juiste en wordt genomen met je gevoel. Later kun je analyseren wat je mooi vond aan het plaatje en wat die plaatjes samen voor jou zouden kunnen betekenen.
 6. LICHT IS ZOOOOO BELANGRIJK – Het wordt weer eerder donker en de lampen gaan weer aan. Zorg voor de juiste verlichting op de juiste plekken. Vooral de kleur en hoeveelheid van het licht zorgen voor de juiste sfeer.
 7. KLEUR – Wees niet bang voor kleur. Kleuren hebben een allemaal betekenis en geven je inzicht. De kleur die je kiest past op dat moment bij je. Kies niet meer dan 3 verschillende opvallende kleuren. Laat deze kleuren in verschillende items terugkomen, maar maak het niet voorspelbaar en vooral niet symmetrisch!
 
Maak stappen, wees niet bang, pak op waar je gebleven bent en ga ervoor. Doe je mee? Hoe vaak je ook valt, sta weer op en ga ervoor! Realiseer je dat je leefomgeving 1 van de 4 belangrijkste dingen in je leven is en dat je er best meer tijd en aandacht aan mag geven. Maak van je leven én je huis een feestje, hang slingers op en realiseer je vooral; ‘(bijna) alles in het leven is een keus’.
 
Lieve groet,
 
 
 
 
 
Fotocredits: ikzelf. Dit is mijn eigen huis rond de 8e verjaardag van mijn zoontje Guus