Een verliefd stel dat precies dezelfde houding aanneemt, twee boksers die op elkaars schijnbewegingen reageren alsof ze met touwtjes aan elkaar vastzitten en de woonkamers in Nederland die steeds meer lijken op de huizen die je voorgeschoteld krijgt in de media. Spiegelen, we doen het onbewust allemaal wel eens.
 
Spiegelen betekent dat je houding, bewegingen, dingen die een ander doet overneemt. Spiegelen is eigenlijk een kwestie van aandacht. Als je je op anderen concentreert, maak je je onbewust aan hen gelijk. 
 
Waarom spiegelen?
Het heeft te maken met emotie die we ergens bij voelen. De spiegel is datgene dat je niet ziet,  het onderbewuste brein dat 95% van alle beslissingen neemt. Onderliggende gedachten waardoor we spiegelen zijn: frustratie dat bij jou iets niet lijkt te lukken dat bij een ander wel lukt, verdriet, onmacht, onrecht enz. 
 
De afgelopen tijd zit ik super goed in mijn energie en ben ik heerlijk in en aan mijn bedrijf aan het werk. De mooie ontwerpen en blogs vliegen uit mijn vingers en er zijn steeds meer mensen die mij en mijn werk opmerken. Toevallig stuitte ik deze week op twee sites van collega interieurontwerpers die, net als heel veel mensen, niet dicht bij zichzelf durven te blijven.
 
Ik las op deze sites mijzelf en mijn teksten bijna letterlijk terug en voelde míjn energie! De boodschap die ik wil brengen komt uit mijn tenen en past bij mij. Een huis met gevoel is veel meer dan het naleven van regeltjes en constant spiegelen aan wat de tijdschriften en woonprogramma’s ons laten zien.
 
Heel even raakte ik uit balans. Gelukkig kwam een half uurt later een vriendin van mij langs, die me gelukkig meteen weer met 2 benen op de grond had. De interieurontwerpen die ik maak met durf, kleur, eigenzinnigheid en vooral veel gevoel. En natuurlijk ook de blogs die ik schrijf, dragen allemaal bij aan de boodschap en overtuiging waar ik voor sta. Het is datgene dat je voelt en niet ziet dat het belangrijkst is in huis.
“Je huis moet passen als een handschoen, net zo bijzonder als JIJ”
Op de sites van mijn collega’s staat dezelfde tekst er wel, maar voel ik de onderliggende boodschap niet. Ze spiegelen wat ze voorbij hebben zien komen bij mijn bedrijf en wat ze een bijzonder gevoel oplevert. Voor mij een compliment dat ze die emotie voelen, maar uiteindelijk voor hen een ‘lege boodschap’. 
 
Kijk naar jezelf!
Dit is een van de redenen dat ik al een tijd geen collega’s meer op de voet volg. Ik zie beelden voorbij komen op social media, lees teksten en zie sites en raak er mega van uit balans, word onzeker en vertrouw niet genoeg meer op mezelf. Als ik niet oppas ga ik dingen kopiëren van wat langs zie komen en vergelijk constant of het wel goed genoeg is wat ik doe. Als ik dat zou blijven doen verwijder ik me steeds meer van wie ik zelf ben
 
Het is erg makkelijk om te spiegelen….om vooral zelf maar niet te hoeven nadenken en te ‘voelen’ diep van binnen. “Je bent wat je denkt”. En omdat het meeste dat je denkt onbewust is , creëer je ook onderbewust een leven en omgeving die misschien prachtig is voor iemand anders, maar die jij niet wilt!”
 
Het gaat om jou!
Alles is energie en dat wat jij bent in je energie dat trek je aan. Zo creëer jij je eigen leven.
Ik ben nu, meer dan ooit, in en aan mijn bedrijf aan het werk. Schrijf veel teksten die diep uit mijzelf komen en waar ik met heel mijn gevoel achter sta. Als ik in mijn kracht sta kan ik ook veel aan anderen geven, maar als ik mezelf steeds verlies in de energie van een ander doe ik mijzelf en mijn omgeving te kort.
 
Schop jezelf onder je kont
Triggers van anderen zijn schoppen onder je kont om aan jezelf te werken. Zodra je eerlijk naar jezelf durft te kijken, kun je gaan zien wat je steeds zo van slag maakt en je slecht in je vel laat zitten. Je kunt er iets aan gaan doen!
 
Durf kritisch naar jezelf én natuurlijk je huis te kijken en wordt je bewust van wie je eigenlijk diep van binnen bent. Spiegel geen huis dat je tegenkomt. Maak jezelf niet kleiner nadat je een huis in een tijdschrift ziet dat je super tof vindt, maar waarvan jij meteen denkt dat jij dat toch nooit zal hebben.
 
Je bent wie je bent en daar hoort je huis bij! Het huis van een ander dat jij voorbij ziet komen kan voor die bewoner wel een ‘droomhuis’ zijn, maar zou jij er echt gelukkig in worden? Vind jezelf en vertrouw erop. Dan pas word je huis een thuis. Een plek die je energie geeft en van waaruit jij je energie kunt doorgeven. Wees niet bang en ga aan de gang.
 
Niet jatten van een ander, maar blijf bij jezelf. En onthoudt: Jij bent UNIEK!
 

Ontvang het 7 stappenplan als e-book en zorg voor een interieurBOOST waarin JIJ het belangrijkst bent!